суботу, 20 грудня 2014 р.

GPS навігація на Android пристроях

Ще зовсім не давно, років 10 назад, для орієнтування на місцевості переважно користувалися картою, компасом, вміли визначати азимут і рухатися по ньому. Електронні прилади навігації, в більшості випадків, були не доступні простим смертним.
Сучасні технології значно спростили, зробили набагато доступнішим і точнішим процес орієнтування. Завдяки GPS навігації (англ. Global position system  - Глобальна система позиціонування), зараз кожен може себе відчути штурманом, провідником, чи першовідкривачем, маючи у своєму розпорядженні смартфон, який підтримує функцію GPS. Отже, дана тема буде присвячена опануванню функції GPS на вашому розумному телефоні, який працює на операційній системі Android
Другу частину цієї теми можна знайти, клікнувши сюди


Відразу зроблю ліричний відступ і внесу ясність - наявність GPS  і вміння ним користуватися не означає, що у вас автоматично з"являються туристичні навички (якщо їх не було), вміння поводитись в екстремальних ситуаціях, вміння виживати в не домашніх умовах, зрештою, вміння орієнтуватися на місцевості (акумулятори і батареї завжди розряджаються в найнеобхідніший момент), тому перед тим як вирушати до глухих і диких місць, які ви намітили на карті, подумайте чи ви до цього готові! 


І так, почнемо. Переважна більшість смартфонів комплектується GPS - модулем, який дає вам можливість користуватися системою навігації без доступу до мережі Internet (наявність чи відсутність модуля вказується в характеристиках пристрою). Для того щоб почати користуватися GPS-ом, вам необхідно активувати його в налаштуваннях, переважно це піктограмка у вигляді супутника або супутникової антени. Далі можна відкрити стандартний додаток "Карти" і почати користування GPS-ом. Однією з основних незручностей стандартного додатку є те, що це онлайн програма і потребує доступу до інтернету. Інтернет це добре, але не завжди ми ним може скористатися, особливо в мандрах, тому нам потрібна програма, яка працює без інтернету. Таких програм є дуже багато, але я би хотів зупинитися на одній, яка, на мою думку, є наразі найкращим туристичним Android навігатором - OruxMaps. (Андрій Плясун - дякую за підказку).


Давайте розглянемо детальніше що може ця програма і як з нею працювати (дана стаття призначена в першу чергу для початківців, або просто чайніків, і в ній описуються основи користування даною програмою).
OruxMaps - дасть вам можливість використовувати будь-які оффлайн карти, багато видів онлайн карт, на основі яких можна створювати оффлайн карти, записувати треки та конвертувати в різні формати,  прокладати маршрути і ще багато всякого різного. Зрозуміло - програма багатофункціональна і описувати всі її особливості тут не має потреби, оскільки є детальна інструкція, де ви знайдете всі, або майже всі відповіді на питання по функціональності.
Думаю, інформація про крутість даного додатку переконлива, тому переходимо до етапу інсталяції. Найновішу версію програми можна безкоштовно встановити з офіційного сайту - OruxMaps. В Google Play Market доступна зараз тільки платна версія і якщо у вас виникне непереборне бажання віддячити розробнику (а воно мусить виникнути, бо програма дуже крута) - ваш внесок у розмірі 75 грн принесе неабияку користь у розвиток цієї аплікації, також ви можете зробити благодійний внесок натиснувши на офіційному сайті кнопку Donate. "Курити" вам не доведеться, адже програма не велика за розміром і встановлюється швидко. Після встановлення перейдіть до налаштувань мови, якщо є така потреба. (Див. інструкцію). Отже у вас встановлена остання версія програми. Вона готова до використання.
1. Вигляд програми з картою Open Cycle map

Для того щоб переглянути доступні онлайн і оффлайн карти, переходимо до вкладки "Карти". Клацнувши по ній ми побачимо таке

2.

Далі клацаємо "Выбор карты" і переходимо до наступного вікна, де можна переключатися між оффлайн і онлайн картами

3.

По замовчуванню програма має тільки набір Онлайн карт, тобто для їхнього завантаження потрібен інтернет. Гуглівських карт у списку ви не знайдете, оскільки останні версії програми позбавлені таких привілей із-за певних непорозумінь між розробником і компанією Google. Вихід є - попередні версії програми мають доступ до картографічних матеріалів Гугла, ось остання версія OruxMaps, яка підтримує Google Maps. Встановлюйте та користуйтесь на здоров'я.

Вкладка "Оффлайн" буде пустою, оскільки жодної карти ми туди ще не завантажили

4.

Де взяти карти, які саме карти потрібні, як завантажити карти в програму - про все це говоримо далі.

Кожен з нас хоч колись та й бачив топографічну карту. Вони є досить зручними і наглядними. А тепер у нас ще й є можливість використовувати їх в GPS. Що для цього нам потрібно? Насамперед нам потрібні самі карти. Їх можна знайти в інтернеті на багатьох ресурсах у вигляді сканів (фотографій) листів карт, вказуючи Гуглу магічні слова - "карти генштаб", "топографічні карти для GPS", "топокарти України" і тд. Також нам потрібен файл прив'язки (розширення цього файлу - .map) - це файл в якому записана інформація про те, як відповідний лист карти прив'язаний до місцевості, якщо ви хочете зануритись глибше в цю тему - клацаємо сюди
Щоб довго не шукати карти і файли прив'язки до них - загляньте сюди - Збірка топографічних карт України (масштаби карт 1:100000, 1:50000), там ще багато інших цікавих карт є.
Карт в інтернеті багато і різні, якщо мало цих, шукайте самостійно і діліться цікавинками.
Тепер ми маємо карти, маємо файли прив'язки до них, але це ще не готовий матеріал для OruxMaps. Нам потрібно ще провести деякі маніпуляції, а саме  конвертувати карти у формат нашого додатку. Не лякайтесь, нічого складного в цьому немає і зараз ви в цьому переконаєтесь.
Заходимо на офіційний сайт OruxMaps і з розділу Download завантажуємо OruxMapsDesktop. Запускаємо OruxMapsDesktop.bat, або OruxMapsDesktop.sh, якщо у вас Linux. (можливо доведеться встановити Java virtual machine - віртуальна джава машина, слідкуйте за повідомленнями системи). Перед вами з'явиться вікно програми

5.

Розглянемо процес конвертації карти (яку ми завантажили за наведеними вище посиланнями) на прикладі топографічної карти Івано-Франківська масштабу 1:100000. Клацаємо Calibration file і вибираємо файл прив'язки, який відповідає нашій карті (скан листа карти називається M-35-110.jpg, отже файл прив'язки відповідно називається - M-35-110.map). Коли ми виберемо файл прив'язки, то програма автоматично підтягне і саме зображення карти (Image File), при умові, що файл прив'язки і скан карти знаходяться в одній папці. Тепер нам треба вибрати Datum (кому цікаво - читайте), в нашому випадку це Pulkovo 1942: Russia. Цей датум властивий для всіх топографічних карт часів СССР (топокарти Генштабу). Для нових карт використовується датум WGS 1984: Global Defenition. Знову ж таки, якщо вам це цікаво - гугл в допомогу (: Наше вікно виглядатиме тепер отак

6.

Якщо вам не подобається назва карти, то ви можете її змінити і графі Map Name. Вибираємо місце куди буде записуватися карта - Destiny Directory. Решта залишаємо без змін і тиснемо Create Map. Чекаємо поки закінчиться процес, переходимо до місця куди ми зберегли карту і бачимо новостворену папку, а в ній два файли - це і є наша конвертована топографічна карта Івано-Франківська. Переходимо до завантаження зконвертованої карти на телефон. Для цього треба скопіювати папку з конвертованою картою у папку mapfiles, яка знаходиться у папці oruxmaps на телефоні. (g:\oruxmaps\mapfiles  g - це внутрішній пам'ять телефону)

7.


Все, карта готова до використання. Відкриваємо OruxMaps, клацаємо "Карти" - "Выбор Карты" - "Offline" (малюнки 2, 3, 4) - натискаємо значок оновлення баз карт і бачимо нашу карту в списку, вибираємо її і користуємося!

8. 

9. Завантажена топографічна карта Івано-Франківська. Червоний трикутник - локалізація GPS навігатора.

І так, ви отримали зелене поняття про використання OruxMaps. Щоб вивчити цей додаток ґрунтовніше, навчитися налаштовувати його під себе, писати і зберігати GPS треки, створювати оффлайн карти з онлайн карт, прокладати маршрути, і багато багато іншого - читайте інструкцію, експерементуйте, мандруйте!! 
Якщо виникнуть якісь труднощі з встановленням додатку чи конвертацією карт - пишіть в коментарях, з радістю допоможу! 

Друга частина теми доступна за посиланням

А тепер бонус для тих, хто наважився дочитати цей опус до цього місця ((: 
1. Бонус перший - Збірка конвертованих для OruxMaps топографічних карт Українських Карпат (генштаб) Масштаб 1:50000
2. Бонус другий - Збірка конвертованих для OruxMaps топографічних карт України Масштаб - 1:100000 Області - Львівська, Закарпатська, Тернопільська, Івано-Франківська, Хмельницька, Чернівецька
Завантажуйте, копіюйте в в потрібне місце і користуйтесь! 

На закінчення #ГориНаші бажають вам заряджених акумуляторів, батарей і позитивного настрою. Мандруйте, досліджуйте і відкривайте. Пам'ятайте, що сучасні технології це добре, але карту і компас не забудьте прихопити! Не вмієте користуватися? Звертайтесь до нас - ми вас навчимо! 

Використання матеріалів даної статті в інших джерелах дозволено тільки для не комерційних цілей і з посиланням на оригінал.

20 коментарів :

  1. Продублюю з ФБ: Не знаю, наскільки крута описана прога, але особисто я користуюсь Maverick. Там для подорожей горами вибираю карту OSM Cycle Map. Чому? Нічого крім самої проги завантажувати не потрібно: встановив прогу, вибрав карту, в онлайні промасштабував необхідні місця (район походу і округу про запас) - все. Далі йдеш, записуєш трек, зайвої інформації мінімум на цій карті, а головне - промальовка маршруту (теристичних стежин) - не раз мене рятувало!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ок, дублюємо (:
      Як там кажуть - шо на колір і смак - фломастери різні ((: всі дії , які ти описав, так само з легкістю можна робити і в OruxMaps плюс можна зберегти потрібну ділянку карти на пристрої і користуватися як оффлайн картою. я не описував в статті як це робити, бо пріоритетною функцією як на мене в цій програмі є можливість заливати топографічні карти (растрові) - ті ж самі генштабівські карти, чи хороші сучасні карти з маршрутами від Карпатських стежок. це є супер перевага - не залежність від інтернету, по функціях - програма можливо навіть жпс перевершує ((:
      От наприклад одна і та ж місцевість на Open Cycle map і туристичної сучасної :
      [im]https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10802000_703883329725051_6613636979215148837_n.jpg?oh=e55b055de8fc1f41fd97e9aaf196dd1e&oe=5534B181[/im]
      [im]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10885007_703883576391693_3529466600231262744_n.jpg?oh=7a640eccbdf009fdcc31484344dee270&oe=55444AB1&__gda__=1430754669_f8e2338bf789c52989dbd835c1395cf2[/im]

      Видалити
  2. Я теж користуюсь OruxMaps. Натрапив випадково на неї більше року тому. Дууууже функціональна програма. Я навіть в машині нею навігую. не кажучи про гори/стежки. Чудова стаття, багато почерпнув і для себе. А ще я маплю в OSM (OpenStreetMap) і використовую для цього часто треки, записані в OruxMaps.

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую!!
    Не зовсім зрозумів - "я маплю в OSM", йдеться про використання для навігації саме цієї карти?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. OSM - Open Street Map - відкрита спільнота маперів, учасником якої є я і стати може будь-хто. Тобто можна самому долучитися до створення карт. Пропоную погуглити і почитати самому, бо це чимала тема і тут я багато описати не зможу.

      Видалити
  4. дякую за допис, варто ще добавити опис, як змінити місце звідки тянуться крати (для тих в кого внутрішня память мала) я собі створив на картці 2 папки з 2ма варіантами генштабу, перелючаюсь при потребі

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На здоров'я!
      Можливо і треба, але, як на мене, користувачі зможуть самі розібратися з цим, тим більше, якщо не вистачає місця на внутр. пам'яті телефону, то програму можна інсталити на картку.
      Дякую!

      Видалити
    2. бачу у Вас принтскрін карт Україно відпочивай активно, можна їх отримати? А то свої сканувати самому не хочеться)

      Видалити
    3. На жаль, цими картами поділитися не можу.

      Видалити
  5. Привіт! Є генштабівська кілометровка України (ozfx3), склеєна в MapMerge (5 частин). OruxMapsDesktop її конвертувати не хоче. OziExplorer так само відмовляється експортувати її в який-небудь графічний формат. Можливо знаєте якесь вирішення цієї проблеми? Хочеться мати карту всього західного регіону України одним блоком.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привіт! спробуйте конвертнути карту озіка (ozfx3) в png (растр) задопомогою оцієї утиліти демапер- http://www.terraperfecta.com/demapper.php Тільки вам треба мати файл прив"язки до тієї карти яку ви хочете перетворити в растр, бо саме по ньому відбувається перетворення. утиліта конвертує ozfx3 в png який ви потім разом з файлом прив"язки зможете коніертувати для орукс мепс в OruxMapsDesktop. в мене карта під озік конвертується дуже добре в пнг. відпишіться який у вас результат. п.с тут трохи про це говорять - http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=26:38327

      Видалити
    2. Вельми вдячний! Все сконвертувалося і відкривається в Оруксі

      Видалити
  6. В мене виникла проблема з конвертуванням я не можу відкрити файл OruxMapsDesktop.bat і ставив Java virtual machine , потім хотів скачати бонуси ваші з fex.net то в мене якийсь пароль запросило скажіть пароль

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привіт! Карти (бонуси) зберігалися на ex.ua, а як відомо цього сервісу вже немає, і разом з ним файлів, fex.net то замінник ex.ua але файли юзерів туди не переносилися. Постараюся ближчим часом перезалити карти в інше місце, відпишусь сюди в коментар.

      Видалити
    2. Поновив посилання з бонусними картами, тепер вони доступні для завантаження

      Видалити
  7. Дякую за корисну інформацію, буду дуже вдячний, якщо зможете перезавантажити "Збірка конвертованих для OruxMaps топографічних карт Українських Карпат". Планую свій перший самостійний трек.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. "Збірка конвертованих для OruxMaps топографічних карт Українських Карпат" - доступні для завантаження. Невеличка ремарка - карти старі, радянські, візьміть до уваги, що багато чого змінилося, а карти не оновлювалися (:
      Гарних мандрів!

      Видалити
    2. Завантажив. Дуже дякую!!! OruxMaps карти відкриває. А нові, друковані карти АССА, купив у харків'ян. GPS карти зараз хочу використовувати для прив'язки та підстраховки (поки що не маю практичного досвіду з компасом та картою:)).

      Видалити