вівторок, 13 вересня 2016 р.

Кавказькі походеньки

Гори, як величезний магніт завжди притягують до себе. І чим більші гори, тим сильніше то тяжіння. Гірська сила притягування не обійшла і нас, і от на початку 2016 року в наші голови почала прокрадатись думка про Кавказькі гори -  засніжені вершини, запах високогірного повітря, приємна втома після виснажливого дня в горах і, звичайно, неймовірні краєвиди, від яких перехоплює дух!! Ми були не в змозі боротися з такою силою, і тому ця думка швидко проросла в ідею а потім і в план дій.
Отже, вмощуйтесь зручніше, і пориньте разом з нами в гірські пригоди, сподіваюся Вам сподобається і ця розповідь стане Вам в пригоді (невеличка ремарка - фотографій досить багато і всі вони сюди не ввійшли, тому якщо вам цікаво, запрошую до перегляду)..

1. На шляху до гори Карета (3550м)

І так поїхали! Довго думали над маршрутом, зрештою обрали ламану але цікаву і насичену нитку маршруту - Кутаїсі - Местія - озера Корульді - гора Гулі (3400м) - Ушгулі - г.Карета (3500м) - Казбегі - г. Казбек (5033м). Маршрут складали таким чином щоб він охоплював і гори і грузинський колорит. Що з того вийшло читайте і дивіться нижче.

2. Летіли з Києва в Кутаїсі Українськими авіалініями, один квиток в дві сторони коштував нам 4350 грн. (купляли за 3 місяці до вильоту). 
Аеропорт Кутаїсі. 
- Аеропорт знаходиться за 25 км від Кутаїсі
-  в аеропорті є Wi-Fi
- є пункт обміну валюти, можливо не з найкращим курсом, але і не найгіршим  (грузинська валюта - грузинський ларі - GL - курс на той момент був 11гривень за 1 ларі ). 
- можливість придбати квитки на автобуси в будь-який напрямок Грузії (в головному залі стійка компанії Georgian Bus),  у них також можна купити газові балони до пальників, які коштують 20 ларі за 500 грамовий балон. 
- також була стійка представників грузинського мобільного оператора (сім карта орієнтовно коштує до 10 ларі, і в них нормально працює 4G). 
- багато таксистів, які ладні вас везти будь-куди, тільки платіть (: 


3. По дорозі в гори зустрічали дуже багато таких пасік попри дорогу.
Про добирання:
Переважно транспорт з аеропорту Кутаїсі в Местію коштує 20 ларі (~220грн) з людини, грузини люблять торгуватися, будьте наполегливими і можливо вам вдасться домовитись за нижчу ціну. Ми домовились за 15 ларі. Відстань Аеропорт Кутаїсі - Местія - 215км.

4. Местія - найбільше містечко і адміністративний центр Сванетії.

В Грузії більшість людей розуміють російську мову, але часто погано нею говорять, але порозумітися можна досить легко. Молодь переважно російську не розуміє, але багато хто знає англійську.
В місцевих магазинчиках часто можна не побачити ціни на продукти, питайте в продавця, пробуйте торгуватися, ціна може суттєво відрізнятися (: 

5. Одна з вуличок Местії. Сванетія відома своїми вежами, які в давнину будувала майже кожна родина. Мали змогу доторкнутися до історії. На задньому плані між вежами одна з найкрасивіших вершин Кавказу - Тетнульді 

6. Ще одна вулиця з цікавою архітектурою. В Местії багато  гестхаусів (хостелів), ціна за ніч коливається від 15-25 ларі з людини, можна домовитись і дешевше, все залежить від вашого вміння вести перемови ((: Є також кемпінги - в середньому по 5 ларі з людини за ніч.

7. По дорозі до озер Корульді.
Досить легкий і мальовничий маршрут. В Местії можна найняти машину, яка вас довезе до самих озер (2700м). Про ціну ми не дізнавалися. 
Особистим відкриттям було кількість зелені в горах на висоті 2000-3000м

8. Оглядовий майданчик над Местією і наш супутник чорнявий на той день (: 

9. Местія з висоти

10. Альпійські луки по дорозі до озер. Задній план прикрашає двоголова Ушба. 
Невеличка ремарка - фотографій з мандрівки багато, в цю розповідь ввійшла тільки невелика частинка з того що ми бачили, тому якщо вам цікаво - запрошую до перегляду

11. До озер ми вирішили не йти в той день - переліт, безсонна ніч, пройдені кілометри трохи втомили нас і ми вирішили таборитися на горбочку з неймовірною на 360 градусів панорамою! 
Скажу по правді що це був дуже вдалий вибір таборування, оскільки на самих озерах краєвиди не такі чудові (: 

12. Вечірнє сонце запалило небо і над нами почалось неймовірне шоу! 

13. Симфонія тривала не довго, але була надзвичайною

14. З відкритими ротами дивилися на цю стихію. 

15. Ранкова кава з виглядом на Ушбу і на заплановану вершину Гулі на сьогоднішній день.

16. Розглядання 5D листівки

17. Погода до обіду потрохи почала псуватися, але це не знижувало нашу наполегливість

18. Озера Корульді 
Фоток багато - якщо цікаво, то вам сюди 

19.  

20. Коли вийшли на гребінь погода геть зіпсувалась, сіла хмара, але час від часу відкривались ось такі вікна!  

21. Погляд на Ушбу. 

22. Ушба заховалася від нас у хмару, але її потуга відчувалася все одно!  

23. Фотографуємось на пам'ять і бігом вниз. Волосся на голові почало підніматися догори через наелектризоване повітря, отже, гроза вже дуже близько... ба - баххх - побігли  

24. Ушба  приймає вечірню сонячну ванну.
Ближче до вечора хмари розійшлися і ми знову спостерігали шикарний захід сонця! 

25. 

26. Сонце чіпалося за гостру вершину Тетнульді  ніби не хотіло ще йти на спочинок.

27. Наступного дня кажемо па-па Ушбі і решті навколишнім горам

28. А в Местії в той час панує любов (: 

29. Заночували в кемпінгу за 5 ларі з людини. Мали доступ до душу (по 5-ти бальній шкалі на -3), туалет на вулиці, wi-fi.

30. Здивувало мене в Местії те що є декілька нових споруд в центрі, які мабуть мали стати готелями, сувенірними крамничками і тд. - розбиті вікна, всередині купи сміття, виглядає дуже сумно. Потім пояснили місцеві що після приходу декілька років назад нової влади, розвиток містечка практично зупинився і багато того що зробили попередники залишилось в незакінченому стані і тепер занепадає

31. З Местії ми перемістилися у верхню Сванетію - с. Ушгулі, пишуть різні джерела, що це найвище постійне поселення в Європі. Характерною ознакою Ушгулі є його архітектура і колорит і, звичайно гори!! Село знаходиться біля підніжжя г. Шхари.
 
32. Доїхати до Ушгулі не просто - доведеться витратити 30 ларі на людину (така ціна як на маршрутки, так і на таксі). Маршрутка це то саме таксі тільки виїзд не відбудеться до того часу, поки не назбирається повна машина. Якщо ви їдете туди і в той самий день повертаєтесь назад в Местію, то дорогу в зворотньому напрямку ви вже не оплачуєте (але це обов'язково треба обговорити з водієм). Торгуйтеся з водіями, можна домовитись і дешевше. Сама дорога досить виснажлива, оскільки 50 км, а саме така відстань до Ушгулі з Местії - це гірська дорога без асфальту з безліччю серпантинів і ям (: 

33. Яка б не була виснажлива і довга дорога до селища - його варто побачити!! 

34. Машина часу не потрібна коли ви прогулюєтесь вуличками Ушгулі - історія тут дихає, живе, ви відчуваєте її цілим тілом

35. 

36. Фотографій багато - заходьте сюди 

37. Отримавши неабияке задоволення від побаченого ми рушили в гори. 

38. На цей раз метою була г. Карета (3550м) 

38. Наш табір на висоті 2700м. Рослинність там буяє, комахи теж (: 

39. Ввечері хмари розійшлися  

40. Йдемо на Карету (: 

41. Підйом на гору не складний, але досить крутий 

42. Вершина Карети а позаду нас Мегагори! трохи танцювали, і трохи сміялися  

43. Джерело нарзану (мінеральна вода)

44. Казали горам па-па, а гори нам

45. Автовокзал в Тбілісі
Дорога з Ушгулі в Кутаїсі була довга і виснажлива, спочатку доїхали до Местії, а вже з Местії поїхали в Кутаїсі. Приїхали туди вже вночі, водій, якого ми найняли, відвіз нас в гестхауз до своїх знайомих. Ніч нам обійшлася 15 ларі з людини.
Наступний весь день витратили на переїзди - Кутаїсі - Тбілісі - Казбегі:
Маршрутка Кутаїсі - Тбілісі - відправляється з автовокзалу, який знаходиться біля McDonald, ось тут, ціна 10 ларі. Відстань 235 км, час в дорозі приблизно 3 години, Міста сполучає автобан.
Автовокзал в Тбілісі досить хаотичний. На великій площі знаходиться великий базар і декілька осередків відправлення маршруток і автобусів (мабуть поділені за напрямками), також багато таксистів.
Маршрутка Тбілісі - Казбегі коштує 10 ларі, але, як на мене, зручніше найняти машину - це швидше і зручніше (відстань з Тбілісі до Казбегі 200 км, більшість відстані проходить через гори, дорога хороша, багато серпантинів.). В середньому машина на 6 чоловік коштує 80-90 ларі.

46. Казбегі (Степанцмінда) вид з с. Гергеті. Початок підйому на Казбек 

47. Набираємо висоту. 

48. Жертвопринесення на перевалі Саберце (3000м)

49. Казбек не хотів в той день нам повністю відкриватися, а тільки інтригував (: 

50. З перевалу спускаємось трохи вниз, переходимо річку і ми на чудовій стоянці - зелена травичка, чиста вода, і прекрасні види. Відстань від Казбегі до цієї стоянки приблизно 15 км, набір висоти 1300м

51. Досить популярним є транспортування багажу кіньми, ціни не дізнавалися.

52. Насолоджувалися вечірніми краєвидами 

53. Трохи не спалося

54. Наступного дня з затишної стоянки рушили далі в гору - до метеостанції.  

55. Зелень закінчилась і почалось царство льоду і каміння -вихід на льодовик.  

56. Метеостанція. Проживання в ній коштує 30 ларі. Навколо метеостанції є багато місць під намети, яке коштує 10 ларі за добу. 

57. Займаємось висотною фізкультурою (: 

58. Лавочка з якої можна перевірити кількість лайків за селфач запощений напередодні - місце зв'язку (: 

 59. Добряче виспавшись і наївшись грузинської гречки йдемо акліматизовуватись на плато Казбека - 4600м (метеостанція знаходиться на висоті 3700м)


60. 

61. Частина шляху проходить під осипним схилом, з якого постійно в світлу частину доби добряче сипить камінням різного калібру, переважно воно не докочується до стежки, але як видно з фотографії деколи все ж таки долітає  - треба бути дуже пильним.

62. Дещо згодом зв'язуємось, оскільки виходимо на льодовик. Далі пологим підйомом виходимо на рівну частину льодовика - це і є плато. Випили чаю і вниз. Зробили висновок, що гори, які ми ходили напередодні позитивно вплинули на нашу підготовку - йшлося легко, висота практично не відчувалася.

63. Наш табір 

64. Один день ми проматрасили, чекаючи погоди. Ми її дочекалися і от нічний вихід з табору і світанок зустрічаємо на плато!

65. Погоди довго не було, тому на штурм дуже багато людей відправилось

66. Підйом часом був досить крутий, але стан снігу був хороший, не було льоду, тому йшлося легко

67. Сідло. Вид на Західну вершину (вищу). Це найкрутіша частина маршруту, схил крутизною 40-45 градусів

68. Вітер, незначний мороз, мінлива хмарність, чудесні краєвиди на 360 градусів - ми на вершині 5033м 

69. Надвірнянці пишайтеся! 

70. Зустріли хороших людей (: 

71. Нижче плато літо проявляло себе на повну - в каменепадній зоні гуркотіло без перестану, сніг інтенсивно танув, утворюючи безліч струмків - хотілося якомога швидше пройти цю ділянку.

72. Танення снігу і виніс породи

73. Повернувшись в табір, доїли нашу грузинську гречку, зібрали рюкзаки і рушили вниз. 

74. Оскільки їжі в нас більше не залишилось, ми вирішили спуститися відразу в Казбегі. Попрощалися з горами і побігли вниз. 
В Казбегі ми прийшли уже за темна, довго не могли знайти ночівлю, зрештою знайшли. Ціни у Казбегі високі, а якість послуг низька. Ніч в гестхаусі коштує в середньому 20 ларі.
Наступного дня наймаємо машину (20 ларі з людини) і їдемо в Тбілісі, а звідти в Кутаїсі. Поселилися в хостелі і йдемо вперше за два тижні гуляти містом (: 

72. 

73. Як же ж без базару (: 

Два тижні промайнули надзвичайно швидко, але вони були настільки насичені, що здавалося ніби ми вже дуже довго мандруємо. Все заплановане ми втілили і тепер з відчуттям задоволення і величезною купою емоцій відправляємось додому, в підніжжя рідних Карпат (: 

Якщо ви плануєте подібну поїздку і вам цікаво якісь деталі - радий буду відповісти! 

ГориНаші бажають вам неймовірних мандрів і купу позитивних емоцій - мандруймо разом! 

p.s. Багато фотографій тут

9 коментарів :

  1. ох, класно зїздили, багато встигли. Такі місця всі знайомі, зразу ностальгія прокидається))

    ВідповістиВидалити
  2. ото посмакував))) знаю, що ні словами ні світлинами не можливо передати те, що там. Такі різні різні гори, такий малий світ. Дякую

    ВідповістиВидалити