пʼятницю, 30 жовтня 2015 р.

Про рятувальників і трохи про осінь

1.
Осінь. Золота осінь - пора коли люди кудись мандрують, спостерігають красоти, збирають дари лісу, десь лазять, бігають, плавають, літають. Але є певна категорія людей, яка витрачає декілька днів прекрасної (хоча деколи жахливої) осені не тільки для задоволення своїх естетично-мандрівних потреб, але і для отримання і підтримання особливих навичок - рятувальної справи в умовах гірськолижного курорту.  Справа серйозна, але дуже приємна - прошу заходити на екскурсію (: 


2. Тренувальні збори рятувальників починаються переважно в другій половині жовтня і тривають близько місяця - по 6 днів на одну зміну. Одна зміна складається з 10-15 чоловік. Погода буває різною - цього року вона була прекрасною

2. Тренування починаються з утрясання організаційних моментів, короткого загального інструктажу, і розбиття зміни на підгрупи - частина рятувальників відправляється відпрацьовувати сценарій евакуації клієнтів з крісла підйомника в разі аварійної тривалої зупинки, а інша частина - слухає лекції з першої невідкладної допомоги і вправляється в практичних навичках надання допомоги. Потім підгрупи міняються місцями. 

3. На підйомнику відпрацьовується реальна ситуація евакуації клієнтів. На фото рятувальник організовує особисту страховку для підйому на опору підйомника.

4. Робота на опорах завжди попарна. "Верхній" - рятувальник, який піднімається на опору, і за допомогою спеціального спорядження по тросу під'їжджає до крісла з клієнтами і проводить евакуацію. "Нижній" - рятувальник, який страхує Верхнього, контролює і допомагає при потребі.  

5. На одну пару призначений один рятувальний мішок, в якому є все необхідне спорядження для роботи. 

6. схема евакуації наступна: рятувальних зі всім необхідним спорядженням піднімається на платформу опори, організовує особисту страховку, за допомогою тросового ролика пересувається до крісла, проводить евакуацію, спускаючи клієнтів за допомогою мотузки в спеціальній косинці, закінчивши з одним кріслом, пересувається до іншого.

7. Нижній уважно страхує верхнього слідкуючи за його роботою 

8. Робота на висоті вимагає точності, безпеки, чіткості, і швидкості і ніякої метушні.

9. А висота не маленька!

10. Наставники спостерігають, вчать, дають підказки

11. Спуск клієнта з крісла. Заліковий час проходження екзаменаційного етапу - 12 хв. сюди входить пройти одне пусте крісло і спустити одного клієнта з наступного. Часу достатньо для такої операції. Середній час виконання - 9-10 хв. 

12. Наступна пара приступає до відпрацювання завдання

13. 

14. Рятувальники люблять своє покликання тому виконують завдання завжди з посмішкою на обличчі, навіть якщо треба відкопати сітку засипану за ніч сніговими гарматами (жарт рятувальників, треба сміятися ((: )

15. 

16. Наступна пара

17.

18. Тестування снігонапилювальних систем

19. Після занять на опорах переходимо до занять по медицині. Це дуже важлива частина тренувань, адже рятувальники повинні вміти надати швидко і якісно долікарську допомогу. Медична підготовка це пріоритетна частина тренувальних зборів. Рятувальники слухають лекційний курс про травми, кровотечі, переломи, шок, серцево-легеневу реанімацію, переохолодження і тд. Вчаться практично: накладати різного виду пов'язки - давлячі (кровоспинні), фіксуючі, накладати джгут і імобілізаційні шини, робити реанімацію  і багато іншого, необхідного в роботі. В кінці зборів кожен рятувальник здає екзамен з медицини (теорія+практика) і екзамен з роботи на опорах. за результатами екзаменів відбувається відбір на службу.
Є ще один іспит для рятувальника - їзда на лижах з акйою (рятувальні сани) - який він проходить взимку.

20. Ось так виглядає робоче місце рятувальника восени - не погано, правда? 

21.

22.

23.

24.

25. Наступний день - наступні тренування

26. 

Робота рятувальників важка і цікава, виснажлива і романтична. Рятувальники, заступаючи на патрулювання, бажають одне одному безробіття - лижники і сновбордитсти та інші особи, які пересуваються по снігу не ногами, допоможіть рятувальникам не напружуватися - катайтеся безпечно і будьте ввічливими одне до одного, бережіть себе і оточуючих! 

За мир і дружбу і рятувальну службу! 

Для зацікавлених більше фото за посиланням 

Немає коментарів :

Дописати коментар