середу, 25 квітня 2018 р.

Тенерифські пригоди

Як то часто буває, речі, які не входять в нашу повсякденність, можуть видаватися нам нереальними, недоступними, захмарними. Ось чому такі топоніми, як Канарські острови, Тенерифе, які я чув вже давно давно, і про які навіть багато цікавих розповідей від знайомих наслухався, я сприймав як іншопланетні, недосяжні місця.
Але на все свій час (: Вкотре переконався, що чим ближче ти стикаєшся з чимось, що раніше здавалося тобі непідсильним, тим простішим, ближчим, і далеко незахмарним воно стає ((:
Далі без ліричних (принаймні постараюсь ((: ) відступів поділюся з вами нашим досвідом подорожі до Канарських островів, а саме до острова Тенерифе і перебування там.
Традиційно фотографій назбиралося чимало, тому кому цікаво запрошую до перегляду сюди, і сюди

1.

Вступ

- Планування 
Дуже важливий етап подорожі, оскільки Тенерифе славиться великою різноманітністю активностей, якими можна там займатися, варто наперед продумати маршрут, місця для відвідин і тд. щоб не витрачати час на це вже на місці. На острові є дуже багато пішохідних, вело, мото маршрутів по лісах, горах, більшість з цих маршрутів потребують резервації на перебування там. Декілька посилань де можна резервувати перебування на маршруті, а також зарезервувати кемпінг - ReservaСentralreservas
Резервація і перебування є безкоштовним, переважно її не перевіряють, але можуть

- Добирання


2.
Добиралися ми до Тенерифе, як і більшість мандрівників, з Кракова ловкостом Ryanair. Квитки купляли трохи більше ніж за місяць. До Кракова з Франківська добиралися автобусом, точніше автобусами - наполегливо не рекомендую так робити, і зараз поясню чому. Перетин кордону на автобусі славиться довгим очікуванням, але наш попередній автобусний досвід був досить позитивним - кордон проїжджали за 2-3 години (для автобуса це нормально). Тому взяли квитки, запас часу був великий. Коли приїхали на кордон, і наш автобус почав проїжджати колону інших автобусів, яка здавалася безкінечною, я зрозумів, шо цього разу все гладко і швидко не пройде. Як результат 11 годин очікування на кордоні, усвідомлення того, що наш запас часу загрозливо став дуже малим, зміна автобуса (на той, який ближче стояв до виїзду), додаткові не заплановані витрати і купа переживань. Видихнули ми вже в літаку (: 
Для того щоб вберегти нерви, час, гроші і хз що ще - користуйтеся потягами! 

3. На отой возик справа складаються рюкзаки і сумки ручного багажу, якщо ви перед польотом доплатите пару євро, то зможете взяти той рюкзак з собою на борт літака. З собою можна мати ще одну малу сумку

Декілька слів про купівлю квитків на літак
Квитки бронював на сайті Ryanair і зіштовхнувся з такою штукою як подвійна конвертація, в результаті, очікувана сума при оплаті досить сильно відрізнялася від фактичної. Як оминути це - інструкція: 
Після всіх дій пов'язаних з вибором квитка, ви перейдете до вікна оплати. Введіть дані вашої банківської картки, але не поспішайте тиснути кнопку оплатити. Якщо ви проводите ці всі дії в мобільному додатку то під рядками вводу адреси того, хто оплачує появиться кнопка - Exchange rate натисніть її, прочитайте про шо там йдеться і виберіть Reject - після цього конвертація валюти буде здійснюватися не за курсом який пропонує даний сервіс (а він не є хорошим), а за курсом вашого банку - економія гарантована. 

 

Якщо ви робите це не з мобільного, а на комп'ютері, тоді після внесення даних вашої картки появиться текст: Your debit/credit card will now be charged $ 66.63 (€ 50.58) Click here for more information on our guaranteed exchange rate. 


Натисніть  Click here for more information, прочитайте уважно текст у вікні яке відкрилося і зніміть галочку внизу 


Після цих дій валюта буде конвертуватися за курсом вашого банку. 

Бронювання
Бронювали житло і автомобіль через booking.com. Щодо оренди машини, рекомендували cicar.com Ціни на прокат авто вас приємно здивують - за 6 днів оренди ми заплатили 95 євро + приблизно 60 євро на бензин, літр 95 бензину коштував 0,87 євро! 

Основна частина 

А тепер час для пригод! поїхали ((: нагадаю що фотографій багато, тому запрошую до перегляду сюди, і сюди

4. Вид з наших апартаментів ((: 

5. Садок біля наших апартаментів ((((: 

6. На перший день ми запланували відвідини популярного каньйону Маска, але ще напередодні до нас дійшла інформація що туристична стежка каньйоном зараз закрита. Це нас засмутило, але вирішили все ж таки поїхати туди. На фото містечко (село? ) Сантьяго-дель-Тейде. Після нього починається дуже звивиста і вузька дорога 

7. 

8. Два автомобілі поміщаються, але дуже близько один до одного 

9. Маршрут в каньйон Маска починається в однойменному селі, яке розкинулося на крутих схилах, які терасують для ведення сільського господарства

10. Місце популярне серед туристів, але оскільки каньйон закритий, то натовпу не було. 
фоток багато, кому цікаво - заходьте сюди, і сюди

11. Погулявши селищем, і надихавшись екзотичними запахами, почали придивлятися як би ж то все таки залізти в каньйон ((: (ми ж дослідники, нє ((: ). Помітили одну з приток головного каньйону і вирішили спробувати зайти в неї.

12. Через декілька сотень метрів зрозуміли - без стежки ми далеко не зайдемо (((: наше дослідницьке нутро змушене було охолонути. 

13. Піднялися на перевал, розглядали навколишні красоти

14. Саме з цієї точки бере початок ледь помітна стежка на оооон ту гору справа. Але нашу увагу привернув ще один каньйон, в який також можна було потрапити з цієї точки. Дослідник знову ожив, подивились в карти і зрозуміли, що можна завтра буде прогулятися цим каньйоном - не все ще втрачено. 

15. А от і наша ще одна мета - вулкан Тейде

16. Сонце добряче пригрівало і ми вирішили решту часу провести на океані. Місцем зустрічі з океаном обрали дикий пляж в місцевості яка називається La Caleta  - гарно там, дехто там і живе, а дехто навіть вирубав печери в кам'янистій породі, вода чиста і була тепла. Місцина схожа на закуток хіпі, можна купатися голяка 

17. Океан в той день був теплий і майже спокійний

18. Наступного дня їдемо знову в район Маска для того щоб пройти сусідній каньйон 

19. Каньйон, ущелина іспанською звучить як Баранко (Barranco), отже спускаємося спершу в баранко Натеро (Barranco Natero), який переходить в баранко Секо (Barranco Seco)

20. Рослинність, звуки, запахи - все для нас було нове і не звичне

21. Як справжні дослідники, повинні були заглянути всередину, і навіть спробувати на смак. Андрій до кінця дня потім відчував ніби опік на язику ((: 

22. Спершу стежка проходила по одному з схилів широкого яру, а потім ми ввійшли в каньйон

23. Каньйон вражав своїми масштабами і виглядом. Натрапили на щось що нагадувало шахту, але інформації про те що там добували, так і не знайшли - фоток з каньйону багато, тому запрошую сюди, і сюди

24. Вже вдома я знайшов трохи цікавої інформації про цей каньйон, він дійсно є маловідвідуваним, цікавим фактом є те що крізь ось ці стіни прокладені тунелі, або видовбані ніші, в яких проходять канали для подачі води, і що можна перейти такими тунелями і нішами з Каньйону Маска через цей каньйон аж в Лос Гігантос! наступного разу треба буде спробувати ((:  

25. Велич вражала

26. Колись в цих каньйонах жили місцеві аборигени, яких асимілювали іспанці. Якщо би вони приїхали до нас в Карпати то мабуть би так само як ми з кактусами - вони би фоткалися з смереками (: 

27. Каньйон також вражав своєю різноманітністю виглядів! 

28. Апогеєм цього походу був вихід до океану! Тоді я себе відчув Індіана Джонсом!

29. Оскільки пройдений нами каньйон не має офіційного маршруту, то і інфраструктури такої як в каньйоні Маска немає - ту немає причалів і катерів, які заберуть вас в Лос Гігантос, тож повертатися доведеться тим же шляхом. Дорога каньйоном до океану у нас зайняла приблизно 5 годин (9км), ми багато фотографували, до речі, запрошую сюди, і сюди, назад ми повернулися за 3 години. 
Той маршрут нам дуже сподобався!

30. Наступного дня ми покинули наш хостел, сіли в машину і відправилися в центр острова, до найвищої точки - вулкану Тейде

31. Висота Тейде 3700м, з висоти 2500 (можна доїхати автомобілем) до 3550 прокладена підвісна дорога, коштує 13.5 EUR в один бік, або 27 EUR - в два боки. Купити квиток можна тут. Для того щоб вийти на вершину - вам знадобиться реєстрація (безкоштовна, але старайтеся зареєструватися дуже завчасно - багато бажаючих). Без реєстрації на вершину вас не пустять, але є одна хитрість - якщо ви не маєте реєстрації, але дуже хочете на вершину, постарайтеся прийти на верхню станцію підйомника після 16:00, саме до цієї години працює канатка, і є всі шанси що черговий вас пропустить на вершину - для нас такий хак пройшов ((:  

32. Для тих хто хоче прогулятися на своїх двох до вершини, є добре обладнаний піший маршрут. 

33. Від автостоянки до вершини ~ 9км, і більше тисячі метрів набору висоти. Без акліматизації можливі прояви гірської хвороби - головна біль, відчуття ніби п'яний, але в кожного прояви індивідуальні (:  

34. Не забувайте про окуляри, які захистять ваші очі від яскравого сонця, а також крем від засмаги 

35. Уляна нарешті відчула що таке "гарняшка" (((: 

36. Вершина вулкану Тейде. Вулкан є діючим, тому в кратері є декілька датчиків, завдяки яким спостерігають за життям Тейде. З декількох місць кратера виходить дим, смердить сіркою (: 
Нагадую, що фотографій купа купезна, тому запрошую сюди, і сюди

До машини повернулися вже в темноті, десь на середині шляху, надали допомогу молодому французу, який досить сильно пошкодив ногу (завжди! завжди беріть з собою аптечки, навіть якщо ви на 100500 відсотків впевнені що з вами нічого не станеться!). 

37. З деякими пригодами, вже вночі добралися до кемпінгу Las Calderetas (Ravelo). Заночували там в наметах, на наступний день погуляли по стежках, яких в окрузі безліч і поїхали до наступного кемпінгу 

38. Дуже гарний і затишний кемпінг в сосновому лісі Las Raíces, якшо ви плануєте там ночувати, зручніше заїхати ось звідси - менше йти до місця під намети ((: Пам'ятайте про попередню реєстрацію в кемпіннгах

39. Погуляли в околицях, там дуже гарно пахне хвоєю і багато великих шишок ((: 

40. Займалися нічним малюванням ((: 

41. Подальші наші плани не були надто амбіційними - вирішили поїхати в Санта-Круз-де-Тенеріфе погуляти по єдиному на острові Декатлону, ну а шо - ми любимо цю мережу, величезний вибір дешевого і якісного на свою ціну спорядження (вони нас не спонсорували ((: )
На фото на задньому плані якийсь нафтогазовий хаб, чи шось таке, а на передньому плані апартаменти тенеріфських циганів

42. Спроба зайнятися шопінгом провалилася, оскільки в той день магазин не працював, і ми пішли шукати місце для приготування їжі і узгодження подальших планів (: 

43. На таке можна дивитися довго. Вирішили їхати на північ острова і оглянути ще одну цікаву і мальовничу місцину природний парк Анага

44. Погода на півночі дуже примхлива, але нам це не заважало, оскільки ми перетворилися на повних автотуристів і зупинялися тільки для того щоб зробити декілька фоток. 
Природа Анаги сильно відрізняється від природи центральної частини острова і, тим більше, від південної 

45. Дороги! як їх там будували?? дуже звивисті і вузькі, але з якісним покриттям

46. Надивившись на гори і ліси Анаги (з авто ((: ) ми перемістилися в містечко Ікод-де-лос Вінос, де мали зарезервований хостел. 

47. Нам пощастило побачити на власні очі як відбувається Хресна дорога в іспанському стилі - видовищне дійство! Барабани, купа людей, які несуть великі статуї святих - то треба бачити! 

48. Наступного дня спробували знайти цікаві пляжі. пляжі не знайшли (не надто наполегливо шукали (: ), проте знайшли дуже мальовничі берегові лінії.

49.  То був наш останній день на острові, тому ми вирішили ще раз омитися океанськими водами. Насолодитися сповна океанською водою нам так і не вдалося, оскільки наявність великих хвиль змушували нас задумуватися чи варто лізти у воду ((: 

50. Подорож завершувалася, здали орендований автомобіль, провели ніч в аеропорту, надцять годин перельотів і переїздів, і ми вже у весняному Франику, переварюємо все шо побачили і відчули. 

Нагадаю що фотографій багато, тому запрошую сюди, і сюди

Сонячної і пахучої весни всім! Мандруйте бо це прекрасно! 

Якщо виникли питання, пишіть в коментарях, з радістю відповім!

5 коментарів :

  1. привіт)
    перечитала твій відгук про відпочинок. Дуже цікаво.
    Маю питання. На карті виглядає, що острів не дуже великий взагалі малий, але ви багато переїжджали.

    Чи є сенс бронювати хостел у різних місцях? чи краще зупинитись в одному і щодня подорожувати?
    Вагаємось чи багато часу на добирання?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привіт! Дякую!
      Так, острів не є великим, але дуже різноманітний і з досить складними дорогами (дуже багато серпантинів)(: Я би не радив зупинятися в одному місці на весь період перебування там. Оптимальним варіантом, як на мене - бронювати житло на декілька днів в різних точках острова, вам тоді не доведеться витрачати багато часу на добирання в заплановані місця для відвідування. Приклад: для того шоб добратися до підніжжя Тейде з місця де ми жили перші декілька днів, нам знадобилося близько 3 годин. Але то все звичайно суб"єктивно і залежить від ваших планів і бажань. Для нас пріоритетом були природні об"єкти, гори, ліси, каньйони і тд, в містах ми практично не тусили ( ну хіба шо в декатлон на пару годинок заїхали ((((: ) тому і переміщалися багато по острову, а то таки займає багато часу.

      Видалити
  2. Щодо стежки з Лос Гігантес до каньону Маска вздовж моря через тунелі - гляньте це відео:
    https://www.youtube.com/watch?v=A_K_AMx7o5o&t=2183s починаючи з 6.45хв.
    Впевнений що вам сподобається!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую! та я ще по приїзді почав вишукувати про ті тунелі, надивився відосів, залишилося ще раз туди поїхати і побачити їх на власні очі, звичайно, і погуляти ними ((:

      Видалити
  3. Уляна на тому фото де гарняшка виглядає ніби буха, випила фляжчину Мадери))

    ВідповістиВидалити